Hvad er forskellen på en psykolog og terapeut?

Det er et spørgsmål kan dukke op, når du leder efter hjælp. Du har besluttet dig for at komme i terapi, og kigger nu gennem land og rige for at opspore den bedste facilitator af slagsen. Du vil gerne have den person som er bedst for dig, og en som er kompetent i hvad du ønsker at arbejde med.

Når du er på jagt, vil du støde ind i forskellige titler, og fagpersoner med forskellig baggrund.

En af grundene til at fagpersonerne har forskellige titler, er fordi psykologtitlen er beskyttet. Det vil sige, at du kan kun bruge den, hvis du har læst psykologi på universitetet. Dette betyder at du har gennemført både en bachelor og en kandidat. Psykologer kan have mange forskellige hatte, og det er langt fra alle som arbejder klinisk med samtaleterapi.

En terapeut er en anden titel, der har samme overfladeberøring som en klinisk psykolog. Du kan blive uddannet til terapeut på private uddannelser, og det kan tage imellem to til fem år. Inden for terapeutuddannelsen bliver det opfordret at have klienter undervejs, og de kan derfor have mere praksis erfaring end nyuddannede psykologer. Deres pensum kan være anderledes, da psykologi studiet arbejder meget med forskning, og evidensbaserede studier.

I forhold til hvordan de arbejder, så er der mange fællesoverflader i forhold til det terapeutiske arbejde. De bruger meget af den samme metodik, så det handler om præferencer samt erfaringer med den specifikke målgruppe og interesse

Er der mere ?

Den sidste forskel ligger inden for sygeforsikring. Hvis du bliver henvist fra en læge, så kan de ikke henvise til en terapeut. De kan henvise til en psykolog, hvis det har det som kaldes et ydernummer. Disse kan der være lange vente tider på, så mange går til det private istedet. Her kan du ofte blive dækket af sygeforsikringen, hvis du går hos en autoriseret psykolog.

Så hvordan finder du ud af om hvem der er den bedste for dig?

Der er lavet studier omkring dette spørgsmål. Mere specifikt omkring hvilken metode af terapi der havde den bedste langvarige effekt. Lang historie kort, så viste det sig, at den største forskel på langvarig effekt, var alliancen mellem forsøgspersonerne og deres terapeut/psykolog. Så hvordan du har det med dem, er lige så vigtigt, som hvor meget erfaring de har.

Så hvis du har mulighed for det, tjek et par forskellige ud til at starte med. Få en fornemmelse for dem, og se om du føler dig trygge ved dem. Du kan ofte få en kort konsultation, inden du beslutter dig for hvem du gerne vil arbejde med. Det er den bedste måde at investere din tid og i dit mentale helbred.