Min kæreste er stresset – 7 ting som du kan gøre for at hjælpe

Det er tydeligt at mærke, når personen som du elsker, er påvirket af stress.

Nogle ønsker, at deres partnere smøger ærmerne op og dykker ned i en problemløsnings tilstand, når de er stressede. Andre drømmer om, at deres partnere er lyttende og empatiske, mens de tømmer deres hovedet for tanker.

Uanset hvad din partners foretrukne komfort er, så er der flere tiltag som du kan afprøve for at hjælpe din partner. Når mennesker føler sig overvældet af stress, er det nemlig ikke altid, at de er i stand til at sige til og fra.

At blive ramt af stress er ikke optimalt for nogen, og det er især hårdt for de pårørende omkring dem. Hvis du ikke er opmærksom, så kan det også gå hen og påvirke jeres forhold på længere sigt.

Så hvad kan du gøre for at støtte dem i en svær tid? Her er nogen af de følgende råd;

Være tilgængelig for dem

De fleste mennesker har forskellige niveauer af emotionel tilgængelighed, og de stemmer ikke altid overens med hinanden. Når du har med en partner at gøre, som har stress, kan deres emotionelle behov faktisk være en del større.

De kan af flere grunde muligvis ikke give udtryk for dette behov. De kan være begrænset af deres egen ustabile sindstilstand. Mange af signalerne for behov og tilgængelighed er heller ikke nødvendigvis indlysende eller lette at kommunikere.

Ved at kunne være opmærksom på de små tegn af din partner, kan du forsøge at forhandle jer frem til enig omkring hvordan i begge kan føle jer mødt.

Have styr på rammerne

Når din partner lider af stress, så kan dag-til-daghåndteringen af hverdagen ofte problematisk. Dette kan faktisk være noget af det sidste, som en stressramt person har overskud til. Dette er et ansvar, som du muligvis kan afhjælpe dem for en periode.

Det kan være små ting, som kan hjælpe din partner med at føle sig mere i kontrol over deres liv. Nogen af disse initiativer kunne f.eks. være at have et fyldt køleskab, sørge for at der rene omgivelser, og at de ikke har for meget husligt ansvar.

Det have rene og minimale omgivelser, kan have en positiv indvirkning på din partner. Dette tiltag kan tage noget af din tid, men det er et forsøg værd, at tage noget ansvar på denne front. I hvert fald for en periode.

Spørg om hvordan du støtte dem.

Det er de færreste af os, som er tankelæsere. At have en partner som er stressramt, tager både tid, energi og overskud. Der er ofte en del skam forbundet med det at være ramt af stress, da det kan fortolkes som værende en svaghed.

Derfor er det afgørende, at du viser engagement i hvad din partner fortæller dig. Du kan sympatisere, men sammenlign ikke din stress med deres.

Hvis de tager en samtale op på et uhensigtsmæssigt tidspunkt, så tilbyd at følge op på samtalen senere. Det vigtigste er, at du lader døren stå åben for yderligere samtale.

Prioriter også dig selv

For at kunne yde den ekstra omsorg og kærlighed som din partner har brug for, så er det essentielt, at du også kan vedligeholde din egen selvkærlige praksis.

For at din partner kan drage nytte af din opmærksomhed, er det vigtigt, at du prioriterer dig selv fra tid til anden. Dette er netop med til at vedligeholde det overskud, som de har behov for i denne sitiuation.

Fokuser på dine værdier, styrker og de ting som bringer dig glæde i dit liv. Dette kan være med til at nulstille dit system, når du har kørt på et højt blus.

Herved kan du finde ud af hvad der hjælper din partner, og derefter være kreativ til sammen at løse jeres aktuelle problemer.

Søge hjælp ude fra

At blive ramt af stress, er ikke noget som du nødvendigvis kan forudsige. Der er en tilstand, som kan rammer os alle. Mange af os, er blevet socialiseret til at kunne klare vores egne problemer. Det kan være at din partner er af den samme overbevisning.

Nogle gange kan disse ting som disse, være noget af det sværeste at sige til deres partnere. De vil ikke gøre dig bekymret, eller drage opmærksomhed til det faktum at de har det svært.

Uanset hvilken ende af skalaen de ligger, er du også med til at vurdere, hvor meget du kan gøre for dem, og hvor dine evner muligvis kommer til kort.

Det at kunne kende sine egne begrænsninger, er ikke mindst en styrke i sig selv. Så hvis din partners symptomer begynder at manifester sig fysisk, eller deres mentale tilstand forværrer over tid, så kan du som partner overveje at støtte dem på anden vis. Det kunne f.eks. være ved at henvise dem til en læge eller psykolog.

Lytte til dem

At være en god lytter, er ikke mindre end en kunst. Ikke desto mindre, så er det at lytte til din partner, er nok et af de vigtigste råd af dem alle. Når din partner har stress, kan de have svært ved ting, som kan føles elementære for dig.

Det betyder, at du muligvis til tider skal læse imellem linjerne, og hjælpe dem med at sætte ord på, hvad det er der sker for dem.

Det er sandsynligt, at din partner skal have plads til at få forløst deres egne problemer. Du behøver ikke være at være en problemløserfor dem, for nogle gange skal din partner bare føle sig hørt.

Ved at du skaber et rum for dem, hvor de kan få talt ud om hvad der sker for dem, kan dette have en stor effekt på deres stress.

Sæt grænser for dig selv

Den effekt som stress kan have på den menneskelige hjerne, skal ikke undervurderes. Stresssymptomer kan have en enorm indflydelse på din partners humør, og det kan i sidste ende med at gå ud over dig.

Vrede, frustration, tristhed, irritation og håbløshed er blot nogen af de følelser der kan komme i spil. Selvom du vil gøre alt hvad du kan, for at de kommer til at trives, så er din selvrespekt også en prioritet.

Hvis du føler at din partners stress begynder at gå ud over dig på en uhensigtsmæssig måde, er det også vigtigt at sige fra over for dette.

Opsummerende kan det siges, at der er mange muligheder i forbindelse med afhjælpning af din partners stress. Hvordan du går til problematikken, er op til dig, men ved at tage udgangspunkt i nogle af rådene, er du allerede godt på vej.