Kan jeg droppe en fyr fordi han er uintelligent ?

Jeg havde en engang en ung pige, som regelmæssigt kom i terapi. Vi kalder hende Cecilie, for en god ordens skyld.

Hun kom og gik i perioder, som hang ofte sammen med, at hun var blevet single. Når hun datede, havde hun både en følelse af spænding, men også en opgivenhed, som var svær for hende at navigere.

Hun havde en fin håndskrevet liste, som hun altid bar rundt i sin håndtaske. Der stod kriterierne for hendes drømmemand, på sort og hvidt. Den var på 35 punkter, som skulle minde hende om hendes perfekte partner, hvis hun blev trist over hendes datingliv.

Det var også et emne, som tit dukkede op i vores forløb.

I løbet af vores tid sammen, var hun blevet glad for at af hendes dates. Hun fortalte om ham, med en varme i hendes stemme, og et lille glimt i øjet. Han havde bygget en special motor til hendes bil, og ringede han altid til hende, for at høre om hun var kommet godt hjem fra byen.

Hun havde dog et enkelt punkt, som hun havde svært ved at forlige sig med. Hun meget tid på at vende og dreje det. Når det kom til stykket, var hun glad for ham, men hun følte ikke hun kunne give sig helt hen til kærligheden.

Hvorfor, spurgte jeg hende?

Hun følte sig væsenligt bedre end ham

Hun kunne procent regning i hoved. Det kunne han ikke.

Hun læste regelmæssigt japansk poesi, investerede i aktier, og fulgte med på BBC nyhedskanal. Han kunne godt lide at se bil-anmeldelser på YouTube.

Han passede på flere af hendes kriterier, men faldt ud gevaldigt meget på andre. Hun var rædselsslagen for hvad hun skulle gøre.

Hvis hun forelskede sig i ham nu, ville han så være en belastning for hende i fremtiden?

Vi endte med at snakke om, at der er en general forestilling om, at din partner skal være ligesom dig.

Lige børn leger bedst, så at sige.

Det er også et godt udgangspunkt at have nogle fælles værdier. Det giver os en genkendelighed, som er betryggende og bekræftende.

Men hvor meget spiller intelligens en rolle for det gode partnerskab?

Der er altid træk ved mennesker, som vi skal være opmærksomme på. Det kan være hvordan bliver vi behandlet af dem, hvordan taler de til andre mennesker, og hvordan reagerer de, når de er under pres.

Dette er nogen af de ting som kan fortælle os om det menneske som vi er sammen med.

Hvad du kan gå ud fra, er hvordan det føles for dig at være omkring dem.

Nogen mennesker kan være et mere eller mindre et godt match for hinanden. Det er fint, hvis du føler at nogen ikke passer til dig. Det betyder dog ikke, at de er mangelfulde eller at de skal være anderledes.

Man kuune dog tænke, om du kunne bruge andre mennesker end din partner til at stimulere dine interesse? Er det muligt, at vi kan være hinandens kærlighed, men samtidigt være to forskellige mennesker med liv og interesser der reflekterer dette?

Du kan ikke forudse fremtiden, og mennesker kan ændrer sig.

Men kan du acceptere hvem de er nu, og ikke hvem de potentielt de kan blive?

Så stil dig selv spørgsmålet. Hvad vil du gerne elskes for?  

Hvad du kan eller hvem du er?

Cecilie endte i sidste ende med at blive kæreste med ham. De har det tilsyneladende godt sammen i dag, og han ved, at hun har haft disse overvejelser

Det er et godt tegn på en sund relation. At du kan have disse overvejelser, tage nogen svære samtaler, og komme ud på den anden side forløst og forstået.