Skat – Skal vi i parterapi ?

Hvis du er endt her, er der en høj sandsynlighed for, at noget i dit parforhold ikke fungerer for dig. I hvert fald ikke sådan, som du ønsker det.

Du er nu igang med at undersøge alle mulighederne for, hvad der kan hjælpe i din fastlåste situation. Du tænker muligvis, at Google har svaret på dine bønner.

Uanset hvor mange Reddit forums, dameblads- artikler eller horoskoper du læser igennem, er der dog ikke noget, som vil give dig et endegyldige svar.

Du oplever, at du ihærdigt har forsøgt at blive klogere på noget, som ikke nødvendigvis er løseligt fra udefrakommende kilder.

Måske har du manglet tilliden til at dele jeres problemer med omverden. Specielt en psykolog kan være intimiderende. Det kan generelt være skræmmende, at lukke nogen ind i jeres verden.

Men du har sat dig for at give dit parforhold en chance. Det er det første skridt på vejen til at kunne arbejde sig hen imod noget, som kunne ligne en løsning.

Lige nu kan det måske virke som om, at den ene part kommet langt væk. Det er næsten ikke er til at forestille sig, hvordan de kommer tilbage til jer igen.

Men du forsøger, og det er det første skridt.

Så hvordan foregår parterapi, og hvordan kommer du tættere på vejen, som leder til et bedre parforhold ?

Du er ikke alene

Det er ikke ualmindeligt, hvis du kan have en erfaring om at føle dig alene. Det kan føles enormt isolerende, at være i et parforhold hvor du føler dig alene.

Der er muligvis ikke den samme tryghed eller stabilitet, som der var før i tiden. Der kan være en afstand, som kan vise sig fysisk, og det kan være svært at tale om sex.

En af opgaverne fra din psykologs side af, er at hjælpe dig med at navigere og kommunikere det ubehag, som der kan opstå i at udforske jeres relation.

Du kan have brug for hjælp, til at kunne løse nogen af de konflikter som har sat sig fast, og nu kører i ring.

Der er masser af kærlighed til stede i parterapien. Kommunikationen som foregår inde i rummet, er med til at styrke og støtte den kærlighed som eksisterer i parforholdet.

Den samtale der opstår undervejs, har et fokus på at komme ind på udfordringerne som i har. Det er både fælles og individuelle udfordringer. At lytte til hinanden som par, udvikler jer ikke blot som familie, men også som mennesker.

Når du søger hjælp udefra, kan der i den indledende process ofte opstå modstand. Det er ikke altid til at forudse, hvor den kommer fra. Den kan både være bevidst og ubevidst.

Uanset hvilke format, så er det i hvert fald en foranstaltning fra dit nervesystem, som forsøger at passe på dig.

Det kan være at din partner muligvis ikke er åben for ideen om parterapi. Måske mener de, at i godt kan løse jeres problemer selv. Måske har I ikke budgettet til at få psykologhjælp på nuværende tidspunkt.

Måske er det så sårbart, at din partner frygter, at hele korthuset braser sammen hvis I taler for meget om det.

Hvor ligger ansvaret for jeres problemer?

Når dig og din partner er blevet enige om at gå i parterapi, er det sandsynligt, at jeres konflikter har været længe under opsejling.

Rom blev ikke bygget på en dag, så derfor kan det være hjælpsomt at skrue tiden tilbage. Af denne grund, kunne du overveje dette, inden du træder ind i det terapeutiske rum.

Hvad er historien omkring dit parforhold?

Har jeres konkliter altid eksisteret, eller er de kommet som følge af nogen livsbegivenheder, som har sat jer under pres? Dette kan være vigtigt at have gjort sig bekendtskab med, inden at I begiver jer ud i parterapi.

Har du mødt din partner med forståelse, empati og tålmodighed gennem jeres parforhold?

Eller har du følt et svigt, og derfor ofte ender i konflikt med din partner?

Dette er tanker, som i begge kunne gøre jer, for at få det bedste ud af være i parterapi.

Hvad har ændret sig?

Der kan være flere grunde til, at jeres parforhold har ændret sig gennem tiden.

Kommunikationen kan tiltagende have begyndt at gå skævt. Der kan have været tidligere utroskab og jalousi, som kunne påvirke dynamikken.

Måske er i blevet til venner frem for kærester, og føler jer som et mere praktisk samarbejde frem for en familie.

Parterapi kan hjælpe med at forstå, hvorfor nærheden og følelserne kan føles forsvundne. Mest af alt, kan i dog lede efter den råde tråd, som forbandt jer til at starte med

Nogen mener, at samtlige af vores konflikter som opstår i parforholdet, ikke er for at skubbe din partner væk. Det er tværtimod et forsøg på, at få dem tættere.

Det kan virke som noget et paradoks, men det er ofte sandt.

Vi har behov til at vide, at vi har en emotionel sikkerhed og stabilitet tilgængelig hos vores partner. Hvis vi ikke får mødt det behov, kan du gå hen og blive desperat.

Dette kan dog være svært at se, når i begge er fanget i en dialog, som går i ring. Derfor kan det være fordelagtigt, at arbejde med dette sammen med en parterapeut.

Der skal ikke lige så meget til, som du tror

Mange kan være tilbøjelige til at tro, at der skal enormt meget arbejde til, for at kunne rette op de skænderier, som er gået grueligt galt.

Dette kunne holde nogen helt væk fra parterapi. Tanken om, at skulle dykke ned i alle dine følelser, og vade rundt i dem fra nu af og fremadrettet, er for nogen mere intimiderende end at skulle løbe fem marathon i træk.

Men i realiteten, skal du ikke ændre så frygtligt meget på din hverdag.

Parterapi er en hjælp. Hvis opgaverne fra terapien går hen og bliver overvældende, så er tempoet gået for hurtigt.

Forandring tager tid, men det skal ikke føles så hårdt, at du får lyst til at give op.

Det handler mere om at være bevidst.

Hvordan reagerer jeg? Hvordan taler jeg, og handler jeg ud fra det som faktisk sker ? Stemmer det overens med, at jeg gerne vil være tættere på min partner?

Hvornår er det for sent at gå til parterapi?

Du kan være gået til parterapi dagen efter dit bryllup, men hvis jeres generelle funktionsniveau ikke er foreneligt, så er en skilsmisse ikke nogens skyld. En psykolog er til for at hjælpe, men de er ikke mirakelmagere.

Det skal dog siges som ofte, hvor der er en velvilje, er der en vej.

Du kan ikke forvente et velfungerende parforhold, hvis du ikke giver din partner muligheden for at forbedre deres adfærd. Du er nødt til at vælge din kampe, fra tid til anden.

Ansvaret for jeres parforhold, ligger hos jer begge to. Derfor er du nødt til at vise noget tillid og tid til din partner, før at ting kan ændre sig.

I terapi kan samtaler lede til udvikling, men det er langt fra kun arbejdet inden for rummet, som er af betydning.

Det er også hvad i gør med de opdagelser og perspektiver, som i får inden for terapi.

Kan parterapi redde mit parforhold?

Et parforhold er en dynamisk organisme, som konstant udvikler sig. Familier og kærester er en social konstallation, hvor vi får opfyldt vores behov for af tryghed, sikkerhed og stabilitet.

Udfordringen i parforhold kan dog også værende bestående i, at de ikke er statiske.

Vores fokus i parterapi, er at få en fælles forståelse for de uhensigtsmæssige mønstre, som kæmper imod den nærhed og intimitet som begge parter søger.

Hvis begge parter er lige investeret i dette forhold, er dette ofte en indikator for, at der er motivation for at arbejde fremadrettet.

Det er muligt at vende din verden på hovedet, og hvis du er villig til at arbejde, så er der højst sandsynligt også en chance for at parterapi vil virke for jer.