Dårligt selvværd – 6 råd til at styrke et lavt selvværd.
- 14 september, 2022
Dårligt selvværd er noget som rammer de fleste mennesker på et tidspunkt i deres liv. Det kan ramme unge, voksne og forældre.
Ja, selv psykologer kan lide under et dårligt selvværd.
Nogen mennesker kan mærke det i den kontakte jagt på anerkendelse. De folk som leder i blinde efter bekræftelse, i steder som ikke er holdbare.
Dette kan lede til en konstant følelse af træthed.
Nogen bruger deres venner og familie, for at være i stand til at reflektere over deres eget syn på dem selv. Andre vælger også at arbejde med en psykolog, for bedst muligt at komme til bunds i deres lidelse.
Et lavt selvværd kan være en belastning for din livskvalitet, og det kan tage lang tid at få det bedre. Selvom det kan virke overvældende at læse, så du skal tænke på, at det dårlige selvværd ikke blot er opstået på en dag.
Det kommer fra en hel livstid, som kan have være præget af, at du har været negativ omkring dig selv.
Fordi at være negativ styrker ikke blot en allerede eksisterende følelse omkring sig selv, men dit selvværd kan i den grad også mærke det.
Det lave selvværd kommer ikke fra et dårligt sted. Din hjerne mener, at den gør dig en tjeneste. Det gør den ved at beskytte dig for potentielle situationer, hvor du kan blive skuffet, ked af det, eller andre ubehagelige følelser.
Du har måske ladet de negative tanker og følelser taget styringen for dit liv. Omvendt kan du have haft en oplevelse af, at andre mennesker klarer sig meget bedre end dig.
Det kan være hårdt at leve med tankemønstre, som modarbejder dine ønsker. Det kan være svært nok at være et voksent menneske, foruden at have et lavt selvværd.
Vi stiller høje krav til os selv, og det er vores selvværd der står for skud hver gang tingene ikke lykkes.
På et givent tidspunkt i livet, kommer vi allesammen i tvivl. Selv det mest kompetent voksne menneske med alt selvtillid i verden, har stillet spørgsmålstegnet sig selv.
Det dårlige selvværd er som en usynlig kappe. Du kan ikke altid se hvem der går rundt med den, men man kan helt sikkert mærke det, når du kommer tæt på.
Så med dette i mente, kan det virke som et bjerg som du skal til at bestige for at komme op på toppen igen. Men derfor kan man godt spørge på et mere lav-praktisk niveau…
Hvordan får du et bedre selvværd?
Stå ved dig selv
At stå ved sig selv, betyder simpelthen at accepterer dig selv fuldstændig, for hvem du er.
Hvis du er klog, fantastisk.
Hvis du er et lille menneske, skønt.
Hvis du bedst kan lide at se Netflix 4 timer fremfor at læse, vidunderligt.
De fleste har en forestilling om, hvem de gerne vil være. Mennesker kan bruge en livstid på at efterstræbe det ideal.
Dette kan dog være modstridende for deres lykke, fordi det billede måske ikke stemmer overens med deres kerne værdier.
Jo mere du tør lytte til dig selv, og udtrykke det for omverden, jo mere i kontakt med dig selv kommer du. Derved, jo mere kontakt du er med dig selv og hvad der gør dig glad, desto mere vokser dit selvværd over tid.
Lad være hvad med at lytte til alt hvad omverden fortæller dig
Uanset om vi vil det eller ej, så bliver vi udsat for påvirkninger i verden. Det er de færreste mennesker, som kan modstå dette 100 %.
Ved at skabe dine livsbetingelser ud fra andres værdier og intentioner, ender du selv med at bøde for det, i sidste ende.
Jo mere du tør sige fra for hvad der ikke føles rigtigt for dig, jo mere bliver dit selvværd styrket. Fordi du udviser tro på egne evner, og respekterer dig selv nok til at ærer de beslutninger som føles bedst for dig.
Luk de negative tanker ude
Vi laver alle sammen fejl. Det er en del af at være være mennesker.
Hvis du trækker vejret, er du bundet til at begå fejl.
Når du har et lavt selvværd, kan du have en tendens til at overdrive de fejl, som du begår. Det påvirker ikke kun dit humør, men også din livskvalitet.
Inden for kognitiv psykologi, arbejdes der ud fra noget som kaldes for diamant-modellen.
https://www.youtube.com/watch?v=gd65s
Kort sagt;
Det som vi tænker, er grunden til hvad vi føler, som er udgangspunktet for hvordan vi handler.
Hvis du kontant føler at du er negativ, og har oplevelsen af ikke føle dig god nok, så er det sandsynligvis fordi det er hvad du grundlæggende tror på.
Hvis tror det bedste om dig selv og dine evner, så er det lige meget hvad andre siger til dig. Negativitet piller af på dig.
Kom I terapi
Ens selvværd er noget, som du skal holde ved lige gennem hele dit liv. Ved at få støtte fra en psykolog, kan det accelerere din udvikling, og hjælpe dig med at opnå en anden indsigt i dig selv.
Dette arbejde er en investering, ikke blot i dig selv, men i dit liv fremadrettet.
Du kan spare en del tid og bekymringer ved at arbejde på dig selv løbende, frem tage nogen uhensigtmæssige valg og beslutninger, som ender med at påvirke dig længe henne i livet.
Tænk som en ny-begynder
Man skulle tro, at det ville fungere omvendt. At du skulle lade sig om du var enormt kompetent, indtil at din hjerne og evner havde fulgt med.
Men nogle gange kan ligne, at andre er virkelig gode til noget, men deres oplevelse kan være helt andereledes.
Forskellen på hvad andre ser, og hvad de føler, er simpel
De tænker ikke på, at de skal være den bedste. De fokuserer på at lære.
Ved at adoptere mentaliteten af en begynder, har du en ydmyghed over for, at du kan lave fejl. Du er jo trods alt en nybegynder, og de skal lave fejl, for at kunne lære.
Ved at have denne mentalitet, bliver du mere automatisk empatisk og tilgivende for dig selv. Tænk på dig selv sådan her;
Du prøver det bedste du kan, med de ressoucer som du har lige nu.
Dette hjælper med at udvikle dit selvværd over tid. Så kan du stødt arbejde hen imod hvad du ønsker, men accepterer, at du kommer til at fejle hen af vejen.
Lade være med at sammenligne dig selv i forhold til andre
Det vigtigste menneske som du kommer til at omgives med gennem hele dit liv, det er dig selv.
Det er som udgangspunkt her, at du skal ofre alt din kærlighed, se alle de positive kvaliteter, og behandle dig med med respekt.
Det er der dog mange mennesker, som har svært ved at leve efter, og de lider under dette. De kan have en oplevelse af, er de tit kommer til at gøre ting forkert.
Det er i hvert fald sådan, at du selv kan komme til at opfatte det.
En af de ting som du kan begynde at arbejde på, for at styrke dit selvværd, er ved at se hvordan du går til udfordringer. At kigge på andre, skal være en inspiration, og ikke et sammenlignings grundlag.
Du ved ikke hvad der ligger til baggrund for deres evner, og det kan du ikke bygge dit eget selvværd på.
Du kan kun sammenligne dig selv med hvem du har været i går. Hvis du gerne vil forbedre noget, så tag det en dag ad gangen fremadrettet.